[Arch] nonfree OSS - sound card disappeared; compiling from source?

OSS specific Linux discussion (x86/amd64)

Moderators: hannu, dev, cesium

ccarduelis
New Member
Posts: 1
Joined: Thu Aug 24, 2017 9:38 am
OS: unixlike Distros

[Arch] nonfree OSS - sound card disappeared; compiling from source?

Postby ccarduelis » Thu Aug 24, 2017 10:43 am

Hello All,

I'm struggling to get OSS running on my Linux distros. On Arch Linux I can re-package the
oss-nonfree package [1] in that way that oss.service is running. But then no sound card is detected anymore.
I was unable to get OSS running with the free oss version [2]. -> viewtopic.php?f=3&t=5837

But then I received the following errors which were already discussed in 2013. As a result I've installed
OSS nonfree because it was suggested in the archlinux forum:


Citation: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=165712

Code: Select all

    Index
    » Multimedia and Games
    » [SOLVED] modprobe: ERROR: could not insert 'osscore': Invalid argument


2013-06-24 11:47:49

axper
    Member
    Registered: 2013-01-25
    Posts: 115

[SOLVED] modprobe: ERROR: could not insert 'osscore': Invalid argument

I am trying to install oss by following the oss wiki, but #soundon throws this into terminal:

modprobe: ERROR: could not insert 'osscore': Invalid argument
Loading the osscore module failed

There's a yet unsolved bug report for oss 4.2_2007-4, which mentions the same error message. I have downgraded to oss 4.2_2007-2, but I am still getting the same error.

pacman -Qs alsa|grep local/

local/alsa-lib 1.0.27.1-1
local/alsa-plugins 1.0.27-1
local/alsa-utils 1.0.27.1-2
local/lib32-alsa-lib 1.0.27.1-1
local/lib32-alsa-plugins 1.0.27-1

pacman -Qs oss|grep local/|grep oss (I know, crazy cmd skillz:D)

local/oss 4.2_2007-2

cat /etc/modprobe.d/alsa_blacklist.conf

install soundcore /bin/false

cat /etc/group|grep audio

audio:x:92:<my user>


When running #soundon without deleting /usr/lib/oss/starting (that is, when oss has previously crashed) I get messages like

Previous start of OSS crashed the system
Please resolve the situation and remove file
"/usr/lib/oss/starting". Then start OSS by
running soundon again.

When running #soundon after deleting /usr/lib/oss/starting it waits for about 60 seconds, then throws this:

#soundon

modprobe: ERROR: could not insert 'osscore': Invalid argument
Loading the osscore module failed

Output of commands after deleting /usr/lib/oss/starting

#systemctl status oss

oss.service - Open Sound System v4
   Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/oss.service; enabled)
   Active: failed (Result: exit-code) since Mon 2013-06-24 14:09:14 AMT; 8s ago
  Process: 20142 ExecStart=/usr/sbin/soundon (code=exited, status=60)

Jun 24 14:08:42 desktop systemd[1]: Starting Open Sound System v4...
Jun 24 14:09:14 desktop soundon[20142]: modprobe: ERROR: could not insert 'osscore': Invalid argument
Jun 24 14:09:14 desktop soundon[20142]: Loading the osscore module failed
Jun 24 14:09:14 desktop systemd[1]: oss.service: main process exited, code=exited, status=60/n/a
Jun 24 14:09:14 desktop systemd[1]: Failed to start Open Sound System v4.
Jun 24 14:09:14 desktop systemd[1]: Unit oss.service entered failed state.

#journalctl -xn

-- Logs begin at Sat 2013-04-13 20:29:15 AMT, end at Mon 2013-06-24 14:13:28 AMT. --
Jun 24 14:13:19 desktop soundon[26382]: modprobe: ERROR: could not insert 'osscore': Invalid argument
Jun 24 14:13:19 desktop soundon[26382]: Loading the osscore module failed
Jun 24 14:13:19 desktop kernel: osscore: no symbol version for memmove
Jun 24 14:13:19 desktop systemd[1]: oss.service: main process exited, code=exited, status=60/n/a
Jun 24 14:13:19 desktop systemd[1]: Failed to start Open Sound System v4.
-- Subject: Unit oss.service has failed
-- Defined-By: systemd
-- Support: http://lists.freedesktop.org/mailman/listinfo/systemd-devel
-- Documentation: http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/catalog/be02cf6855d2428ba40df7e9d022f03d
--
-- Unit oss.service has failed.
--
-- The result is failed.
Jun 24 14:13:19 desktop systemd[1]: Unit oss.service entered failed state.
Jun 24 14:13:19 desktop sudo[26379]: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Jun 24 14:13:19 desktop kernel: osscore: Unknown symbol memmove (err -22)
Jun 24 14:13:28 desktop sudo[32542]: void2 : TTY=pts/0 ; PWD=/home/void2 ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/journalctl -xn
Jun 24 14:13:28 desktop sudo[32542]: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by (uid=0)

#dmesg

...
[  607.753263] osscore: no symbol version for memmove
[  607.753270] osscore: Unknown symbol memmove (err -22)

#ossmix

/dev/mixer: No such file or directory

#osstest

/dev/mixer: No such file or directory



Tried reinstalling 4.2_2007-2.
Rebooted after operations when resanable. Source:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=165712



To get oss.service running I ended up in uninstalling pulseaudio and adding
alsa snd blacklists into /etc/modprobe.d/blacklist.conf -> rebooted.


The only rolling distro I know where OSS runs out of
the box is PCLINUXOS.

Because I need professional audio support pulseaudio is actually
not a solution for me. In the past I've also tried out some audio distros like KXStudio.


Has someone of you wrote a step-by-step OSS compile/installation instruction
Arch (and/or BSDs) (w/Puleaudio and systemd) which could be
shared and discussed online? I can help with it. But I do not
have very much experience in debugging.

Is this an issue where you could help me? :roll:

Disclaimer: I'm a very new member in the Linux audio community. Therefore please be patient with me if
my questions are not as they should in a forum or not precise enough. Thank You!



[1] https://aur.archlinux.org/packages/oss-nonfree
[2] https://aur.archlinux.org/packages/oss/

igorzwx
Known Member
Posts: 1246
Joined: Sun Jun 28, 2009 9:31 pm

Re: [Arch] nonfree OSS - sound card disappeared; compiling from source?

Postby igorzwx » Tue Aug 29, 2017 1:16 pm

ccarduelis wrote:I'm struggling to get OSS running on my Linux distros.
...no sound card is detected anymore.
Disclaimer: I'm a very new member in the Linux audio community. Therefore please be patient with me if
my questions are not as they should in a forum or not precise enough. Thank You!


What is your soundcard?

Code: Select all

$ lspci -vnn


If you are a Linux newbie, you may better try a sort of "virtual compilation" on Linux Mint LiveCD.
Manual (outdated): [HowTo] OSS4 compilation on Mint 18 MATE LiveCD
_http://ossnext.trueinstruments.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=5828

Since the manual is outdated, you may also want to read this thread:
_http://ossnext.trueinstruments.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=5837

If you want to compile something on Arch, you may try to study the Arch Wiki.
There is also a sort of Arch forum.


Return to “Linux”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest