[SOLVED] 3.15.5 Kernel No Sound

OSS specific Linux discussion (x86/amd64)

Moderators: hannu, dev, cesium

shoober420
Member
Posts: 40
Joined: Mon Apr 28, 2014 7:09 am

[SOLVED] 3.15.5 Kernel No Sound

Postby shoober420 » Tue Jul 08, 2014 10:07 am

Does OSS4.2 work with the 3.15 kernel? I recently updated my 3.14 kernel to 3.14.10, and my OSS stopped working.
Last edited by shoober420 on Fri Jul 11, 2014 3:55 am, edited 3 times in total.
Debian Sid
Intel Core2Duo E8400 @3.9GHz
ASUS Xonar Essence STX
nVidia GeForce 760 GTX
4GBs DDR2@ 863MHz
Sennheiser HD595

www.last.fm/user/shoober

nuc
Moderator
Posts: 109
Joined: Fri Aug 03, 2012 10:20 am
Sound Card: PowerColor DEVIL HDX
OS: ArchLinux
Contact:

Re: 3.15 Support?

Postby nuc » Tue Jul 08, 2014 11:45 am

Works for me.
Check out my effort on revamping the opensound website => github.com/Nuc1eoN/4Front-Tech-Website
Any feedback greatly appreciated =)

shoober420
Member
Posts: 40
Joined: Mon Apr 28, 2014 7:09 am

Re: 3.15 and 3.16 Support?

Postby shoober420 » Tue Jul 08, 2014 12:18 pm

Did you use the 2009 build from the website, or the package from Arch Linux? What if I compile the new 3.16 kernel, do you think it would run with OSS4.2 if I use the 3.14 compatibility patch?
Debian Sid
Intel Core2Duo E8400 @3.9GHz
ASUS Xonar Essence STX
nVidia GeForce 760 GTX
4GBs DDR2@ 863MHz
Sennheiser HD595

www.last.fm/user/shoober

nuc
Moderator
Posts: 109
Joined: Fri Aug 03, 2012 10:20 am
Sound Card: PowerColor DEVIL HDX
OS: ArchLinux
Contact:

Re: 3.15 and 3.16 Support?

Postby nuc » Tue Jul 08, 2014 3:09 pm

Of course I use it with the 3.14 patch (it's integrated in the Arch package). I have no idea if it works for linux 3.16 (it's not even released yet...) that's a matter of luck.
Check out my effort on revamping the opensound website => github.com/Nuc1eoN/4Front-Tech-Website
Any feedback greatly appreciated =)

shoober420
Member
Posts: 40
Joined: Mon Apr 28, 2014 7:09 am

Re: 3.15.5 Kernel No Sound

Postby shoober420 » Fri Jul 11, 2014 3:54 am

I can't get any sound when using the 3.15.5 kernel. Strangely, my spdif-out.enable keeps reverting back to "ON." These are my results when running a osstest.

Code: Select all

Sound subsystem and version: OSS 4.2 (b 2009/201407102320) (0x00040100)
Platform: Linux/x86_64 3.15.5 #2 SMP PREEMPT Thu Jul 10 23:26:16 BST 2014
*** Scanning sound adapter #-1 ***
/dev/oss/oss_cmi878x0/pcm0 (audio engine 0): Asus Xonar Essence STX (AV100) (MultiChannel)
- Performing audio playback test...
  <left> Device returned error: Input/output error
/dev/oss/oss_cmi878x0/pcm1 (audio engine 2): Asus Xonar Essence STX (AV100) (SPDIF)
- Performing audio playback test...
  <left> Device returned error: Input/output error
*** Some errors were detected during the tests ***


I can't seem to disable SPDIF, everytime I turn it off, it turns back on.
Debian Sid
Intel Core2Duo E8400 @3.9GHz
ASUS Xonar Essence STX
nVidia GeForce 760 GTX
4GBs DDR2@ 863MHz
Sennheiser HD595

www.last.fm/user/shoober

nuc
Moderator
Posts: 109
Joined: Fri Aug 03, 2012 10:20 am
Sound Card: PowerColor DEVIL HDX
OS: ArchLinux
Contact:

Re: 3.15.5 Kernel No Sound

Postby nuc » Fri Jul 11, 2014 11:52 pm

Did you also update your kernel-headers to 3.15?
Check out my effort on revamping the opensound website => github.com/Nuc1eoN/4Front-Tech-Website
Any feedback greatly appreciated =)

shoober420
Member
Posts: 40
Joined: Mon Apr 28, 2014 7:09 am

Re: 3.15.5 Kernel No Sound

Postby shoober420 » Sat Jul 12, 2014 3:28 am

Yes. I think the Arch packages differ from the ones available from the developers site. Thats why I asked you which ones you installed. I think the Arch packages might make new patches for each kernel release. Are you using the 3.15.5 kernel? I'm currently using 3.14 till I figure out why I have no sound.
Debian Sid
Intel Core2Duo E8400 @3.9GHz
ASUS Xonar Essence STX
nVidia GeForce 760 GTX
4GBs DDR2@ 863MHz
Sennheiser HD595

www.last.fm/user/shoober

nuc
Moderator
Posts: 109
Joined: Fri Aug 03, 2012 10:20 am
Sound Card: PowerColor DEVIL HDX
OS: ArchLinux
Contact:

Re: 3.15.5 Kernel No Sound

Postby nuc » Sat Jul 12, 2014 6:05 pm

No, arch doesn't use any additional patches apart from the 3.14 one. I use kernel 3.15 and it works just fine.
I have no idea why it doesn't work for you... you will probably need to wait for somebody else to help you.

What happens when you run "sudo soundon" (if already enabled run "soundoff" first)? Whats the output? You may need to wait a bit.
Check out my effort on revamping the opensound website => github.com/Nuc1eoN/4Front-Tech-Website
Any feedback greatly appreciated =)

shoober420
Member
Posts: 40
Joined: Mon Apr 28, 2014 7:09 am

Re: 3.15.5 Kernel No Sound

Postby shoober420 » Sun Jul 13, 2014 3:34 am

It tells me that OSS has started, or is already running. The funny thing is, I hear the destinctive clicking noise when the OSS module starts when I boot my machine (maybe it only does this for me). I think it might be a kernel patch that I'm compile with my kernel build. Its the BFS patch (Brain Fuck Schedualer). I'm going to compile the kernel without BFS and see if it fixes the problem. It also might be because I set buffer overflow detection to "strong" for one of the kernel options. I will have to test all these and find out.

Last time I looked threw the Arch packages, there was an option for OSS git builds. That's really cool. I was about to go with Arch Linux, but Steam was designed with a Debian based distro. Steam is just more compatible with Debain and Debian based distros. I would think there's a possibility that Arch compiles there own OSS builds and even includes there own patches with them.

EDIT:

I found out what it was. It was an option I chose during compile. Just so no one runs into this problem as well, I will mention what option it was. The "Stack Protector buffer overflow detection" setting is what did it. Its under "General setup." I'm not sure if setting it to "Regular" will do the same thing, but I wouldn't try it. Setting that option to "Strong" for sure will prevent OSS from playing back any sound and give errors. Just a heads up.
Debian Sid
Intel Core2Duo E8400 @3.9GHz
ASUS Xonar Essence STX
nVidia GeForce 760 GTX
4GBs DDR2@ 863MHz
Sennheiser HD595

www.last.fm/user/shoober


Return to “Linux”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest