OSS hangs on startup

OSS specific BSD discussion (FreeBSD/NetBSD/OpenBSD)

Moderators: hannu, dev, cesium

abi
New Member
Posts: 1
Joined: Sat Oct 25, 2014 12:05 pm
OS: FreeBSD

OSS hangs on startup

Postby abi » Sat Oct 25, 2014 12:21 pm

I try to install OSS frop ports (http://www.freshports.org/audio/oss/) to get some additional features not included in bundled OSS.
The problem is that FreeBSD hangs when I attempt to start OSS (service oss onestart).

Code: Select all

none3@pci0:8:1:0:   class=0x040100 card=0x45533031 chip=0x17241412 rev=0x01 hdr=0x00
    vendor     = 'VIA Technologies Inc.'
    device     = 'VT1720/24 [Envy24PT/HT] PCI Multi-Channel Audio Controller'
    class      = multimedia
    subclass   = audio

Code: Select all

ossdetect -v
Detected Ego Systems Juli@ *BETA*


I find the driver in modules/oss_envy24ht.ko and hint file conf/oss_envy24ht.conf.sample

If I remove module from modules directory, OSS starts, complaining that module not found, if I try to change conf file
envy24ht_model to 0 or 1 it starts, but I see no devices

Code: Select all

ossinfo
Version info: OSS 4.2 (b 2009/201410251146) (0x00040100) BSD
Platform: FreeBSD/amd64 10.0-RELEASE-p9 FreeBSD 10.0-RELEASE-p9 #3: Sat Oct 25 15:30:34 MSK 2014     root@darkstar:/usr/obj/usr/src/sys/SOUND (darkstar)

Number of audio devices:   0
Number of audio engines:   0
Number of MIDI devices:      0
Number of mixer devices:   0


envy24ht_model = -1 (autodetect) hangs the system.

How can it be? If FreeBSD's driver works with my card, why OSS one is not?

Return to “BSD”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest